Mindent a napellenzőről

A napellenző korunk egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb kültéri árnyékolója abban az esetben, ha egy nagyobb felületet, így például egy kiülőt szeretnénk megóvni a napsugarak káros hatásaitól.

Közkedvelt megoldás hagyományos családi házak teraszainál és erkélyeinél, de gyakran láthatjuk éttermek vagy kávézók szabadtéri helyiségei felett is, ahol a vendégek kényelmét szolgálja. Az esztétikus kiegészítő nemcsak rendkívül hasznos, hanem mindemellett mutatós is, lévén kellemes színekben választható, motorizálható, automatizálható, erős alumínium vázszerkezete és UV-védelme miatt pedig tartóssága egyaránt garantált.

Jellemzők

Alapanyag

A ponyva a napellenző legfontosabb feladatát ellátó eleme, hiszen konkrétan magát az árnyékolást köszönhetjük nekik. Emiatt lényeges részlet, hogy a Sattler ponyvák high-tex minőséget képviselnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy prémium kategóriás, festett szálakból szőtték őket, rendkívül tartósak, erős UV-védelmet garantálnak, de mégis kellemes textilhatást keltenek, miáltal éveken keresztül képesek ellenállni az időjárás hatásainak, így nem fakulnak, nem szakadnak ki és nem nyúlnak meg. Sőt mi több, a ponyva nemcsak a vizet, hanem a koszt egyaránt taszítja, ezáltal védelmet biztosít még a kártékony penésztől is.

Prémium akrilszál

A Sattler napellenző ponyvák teljes kollekcióját prémium minőségi akrilszálakból szövik, aminek jóvoltából garantált, hogy évekig ugyanabban a színben, valamint változatlan minőség és hatékonyság mellett élvezhetjük általa teraszunkon vagy erkélyünkön a kellemes árnyékot még a legnagyobb kánikulák idején is. A speciális akrilszál a magas időjárás- és UV-állóság mellett ráadásul úgy biztosítja az élénk színek megmaradását, hogy közben egyedülálló textilhatást biztosít.

Prémium akrilszál

Texguard technológia

A kültéri árnyékolók egyik legnagyobb ellensége az időjárás, amivel szemben a napellenzők számtalan fronton hatásosan védekeznek. Az egyik ilyen a TEXgard EASY CLEAN technológia, aminek a lényege, hogy nem a ponyvák egész felülete, hanem az egyes akrilszálak mindegyike külön-külön kerül impregnálásra. Ennek köszönhetően az esőcseppek a szennyeződéssel együtt egyszerűen leperegnek a textilről, ami rendkívül fontos abból a szempontból is, hogy egy kiadós eső után nem növekszik meg a ponyva súlya, ami károsíthatná a szerkezetet.

UV-védelem

Ma már az árnyékban sem mindig lehetünk biztonságban az extrém UV-sugárzástól, azonban a Sattler ponyvák UV 801-es szabvánnyal rendelkeznek, vagyis extrém környezetben is letesztelték őket, aminek jóvoltából kijelenthető, hogy a napellenzők közel 99 százalékkal csökkentik azoknak a káros sugaraknak a mértékét, melyek elérik az alatta ülőket. A napellenző tehát hosszabb távon nemcsak komfortérzetünket növeli, hanem egészségünkre szintén jó hatást gyakorol, hiszen maximális biztonságban élvezhetjük alatta a friss levegőt még extrém kánikulában is.

Időjárásálló kialakítás

Mint minden kültéri árnyékoló, természetesen a napellenző is jól állja az időjárás legkülönfélébb romboló hatásait. Teljesen kiengedett állapotában nem árt neki a kisebb szél és eső, azonban a masszív fémszerkezet ellenére rendkívül fontos, hogy például viharban, jégesőben, havazásban vagy fagyban feltekert állapotban legyen, ez ugyanis a hosszú élettartam egyik kiemelkedően fontos záloga. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a napellenző ponyvájának és alumínium szerkezetének sem az erős napsugárzás, sem az eső nem árt, hiszen a textilszálak az impregnálás miatt nem tudják magukba szívni a vizet.

Időjárásálló kialakítás

Energia megtakarítás

Az árnyékolók kapcsán egy ritkán emlegetett tulajdonság az energia megtakarítás, hiszen egy napellenzőt jellemzően azért vásárolunk, hogy maximális komfortban pihenhessünk a legnagyobb nyári melegekben is. A prémium kategóriás ponyvák esetében azonban fontos kritérium, hogy a felfogott fényenergiából egy napellenző milyen sok hőt ereszt át. A modern napellenzők általánosságban a hősugárzás mintegy 70 százalékát képesek felfogni, ami olyan jelentős hatás, hogy egy nyílászáró elé helyezett árnyékoló akár még a klímaberendezés vagy a ventilátor használatát is feleslegessé teheti, amivel jelentős mértékű energia takarítható meg.

Környezetvédelem

A modern világban az élet minden területén rendkívül fontos szerepet kell kapnia a környezetvédelemnek, így az árnyékolástechnika világából sem mellőzhető ez a szempont. A Sattler napellenzők egytől-egyig ISO 14001 minősítéssel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a termékek gyártása maximálisan környezettudatos folyamatok során történik annak érdekében, hogy unokáink is ugyanolyan pompájában élvezhessék a Föld szépségét – és a napellenzők maximális komfortját – mint mi. Ennek érdekében a ponyvák gyártása teljes egészében CO2 kibocsátásától mentes energia felhasználásával zajlik, a keletkező hőt a gyárüzem fűtésére forgatják vissza, a mosási és impregnálási folyamatok pedig szintén energiatakarékos megoldásokkal történnek.

Színek

Ponyva színek

A napellenző egyik legfontosabb eleme minden kétséget kizáróan a ponyva, mely a legnagyobb munkát végzi az árnyékolásban, hovatovább a legtöbb hatás éri. A tartósság mellett azonban rendkívül fontos a kinézete is, hiszen egy jól megválasztott színkombináció és mintázat szó szerint képes feldobni otthonunk kinézetét, pláne hogy a szivárvány szinte minden színéből válogathatunk. Elég csak megnézni hozzá a galériában megtalálható jó minőségű fotókat, melyek a legkülönfélébb árnyalatokban és mintázatokkal, hovatovább a legváltozatosabb helyszíneken szerelve prezentálják a megunhatatlan napellenzőtrendeket.

Választható színek

Húzd ide a terméket!Termék
Húzd ide a terméket!Termék

Ponyva színek

Keret színek

A keret ugyan nem olyan markáns alkotóelem egy napellenzőnél, mint a ponyva, azonban a megfelelő árnyalat kiválasztása itt sem elhanyagolható. Pláne, mivel teljesen szabadon válogathatunk a RAL színskálából, ezáltal akárcsak az árnyékolást végző textil, úgy természetesen az alumínium alkatrészek is a szivárvány szinte minden árnyalatában pompázhatnak, ami rendkívül lényeges lehet a teljes összképhez.

Napellenző tervező

Az emberek többsége hiába képzeli el lelki szemei előtt azt, hogy miként mutat majd otthonán a kiválasztott napellenző, a végeredmény a legtöbb esetben eltér az elgondolástól. Bár többnyire pozitív csalódásról beszélünk, ellenben Magyarországon egyedülálló módon megalkottunk egy olyan napellenző tervezőprogramot, amivel bárkinek lehetősége nyílik arra, hogy virtuálisan a saját otthonára varázsolja a legkülönfélébb árnyékolókat. Csak töltsön fel egy jó minőségű fotót, és már indulhat is a tervezés a legkülönfélébb színekkel, mintákkal és méretekkel, hogy még a megrendelés és a felszerelés előtt láthassuk, miként is fest majd otthonunk az adott napellenzővel.

Tekintse meg tervező alkalmazásunkat!

Motorizálás

A motorizálás nemcsak utolérhetetlen kényelmet biztosít egy napellenző számára, hanem lehetőséget ad az automatizálásra is. A modern okos otthonokban ugyanis az árnyékolók egyaránt bevonhatók a rendszerbe, ezáltal különféle fény- vagy szélérzékelő szenzorokkal érzékennyé tehetjük napellenzőnket az időjárás változásaira. Programozás kérdése például, hogy miután lemegy a Nap, vagy vihar közeleg, és nagy szél támad, a napellenző automatikusan visszahúzódjon biztonságos alumínium házába, mely garantáltan megvédi a legmostohább időben is.

Mindez természetesen oda-vissza működik, sőt mi több, hozzákapcsolható meglévő okos otthonokhoz is. Egy napellenző ugyanis közvetetten belső helyiségeket is hűvösen tarthat, ha leárnyékolunk vele egy-egy nyílászárót, ezáltal összeköthetjük a fűtéssel vagy a klímával, ami rendkívül költséghatékony megoldás lehet. Nagy hidegben például beengedhetjük a napfényt, amivel a termosztát azonnal visszaveheti a fűtést, míg nagy melegben árnyékolhatjuk a helyiséget, hogy ne kelljen annyit dolgoznia a klímának.

Mitől függ a napellenző ára?

Mint minden árnyékoló esetében, úgy természetesen a napellenzőnél is a saját igényeink határozzák meg a végleges árat. A méret és a szín mellett a legjelentősebb árképző általában a motorizálás, hiszen az elektromotoros meghajtás extra költséget jelent, akárcsak például a különféle automatizálási lehetőségek, melyek plusz szenzorok és egyebek telepítését követelik meg.

Garancia

Magyarországon egyedülálló módon a Napellenzővilágnál 3 év teljes körű garancia jár az általunk forgalmazott árnyékolók ponyvájára, és szintén 3 év teljes körű garancia a szerkezetre.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen árnyékolóhoz hasonlítható a napellenző?

A kültéri árnyékolók között a napellenző teljesen egyedi pozíciót tölt be, ezáltal nincs megfelelő alternatívája, ha ebben az ár-érték arányban keresünk nagyobb tér fedésére alkalmas eszközt. Egyedül a pergolák nyújtanak hasonló elven működő árnyékoló hatást, ellenben egészen más kategóriát képviselnek, mint a könnyed és bárki számára elérhető napellenzők.

Mekkora helyszükséglete van egy napellenzőnek?

Alapvetően minimális. Rendszerint homlokzatra szerelik, ahol egy keskeny, ellenben az árnyékoló teljes hosszúságát felölelő sávra van szükség a biztonságos telepítéshez. Ide kerül fel a rögzítő mellett a szerelődoboz, illetve az időjárástól védelmet nyújtó alumínium ház, ahová az alumíniumkarok és a ponyva szükség esetén visszatekercselhetők.

Kizárólag kültéri használatra alkalmas a napellenző?

Bár nyilván extrém igények esetén belső helyiségekben is szerelhető, azonban a napellenzőt kifejezetten kültéri használatra alakították ki. Emiatt kapott erős impregnálást, UV-védelmet, illetve ebből kifolyólag taszítja a vizet és a koszt is.

Befolyásolja-e a kilátást a napellenző?

Kertek és teraszok esetében a napellenző olyan magasan helyezkedik el, hogy sem ülő, sem álló helyzetben nem befolyásolja egy normál testmagasságú ember számára a kilátást. Erkélyekre helyezett napellenzőknél előfordulhat, hogy a szűk hely, illetve a nagy dőlés miatt teljesen kiengedett állapotban a ponyva kisebb mértékben negatív hatást gyakorol a panorámára, ez azonban alapfeltétele a profi árnyékolásnak.

Milyen karbantartást igényel a napellenző?

Alapvetően úgy került kialakításra minden egyes napellenző, hogy a tulajdonosok karbantartás nélkül élvezhessék az általa előidézett árnyékos klímát. Speciális kialakítása miatt nemcsak a vizet, hanem a koszt is távol tartja magától, ha pedig valamiféle probléma, esetleg sérülés lépett volna fel, minden esetben kérjük szakember segítségét.

Mi kell a napellenző telepítéséhez?

A napellenzőt az esetek jelentős többségében homlokzatra vagy mennyezetre szerelik, ezáltal rendkívül fontos, hogy egy masszív falszerkezet álljon a telepítő brigád rendelkezésére, hogy a csavarokat megfelelően biztonságos helyre tudják rögzíteni. Ha ez valamiért nem valósulhat meg, a napellenző telepíthető még tetőszerkezetből vagy falszerkezetből kiengedett gerendákra és szarufákra is abban az esetben, ha azok masszív és fix beépítéssel rendelkeznek, hovatovább szélben is elbírják az árnyékoló súlyát.

Hőszigetelt falra is telepíthető napellenző?

Természetesen, azonban ilyenkor figyelembe kell venni a szakembereknek a szigetelés vastagságát, és ahhoz megfelelő távtartó csavarokat választani, hogy a szerkezet biztonságosan rögzülhessen.

Mi kell a napellenző motorizálásához?

Mindössze annyi, hogy a napellenző működtetéséhez szükséges motort a hálózati áramforráshoz lehessen csatlakoztatni, ezáltal a szerelés helyéhez kell vezetni egy leállást, amire a villanyszerelők csatlakoztatni tudják az eszközt.

Motorizáláskor mennyire befolyásolja az esztétikát a napellenző motorja?

Gyakorlatilag semennyire sem. Az elektromotor olyan aprócska, hogy teljes egészében elfér az árnyékoló szerkezetében, így nem növeli meg a méretét, sőt lényegében nem is látható.

Utólag is motorizálható egy napellenző?

Természetesen igen, noha ez minden esetben többletköltséget jelent, és drágább befektetés, mintha a telepítéskor eleve úgy kértük volna.

Zajos a napellenző működése?

Sem a kézzel hajtott, sem a motorizált napellenző működése nem jár jelentősebb zajhatással. Utóbbi esetben minimális motorhang, jelentéktelen zúgás hallható, és ez jellemzően a későbbiekben is változatlan marad a magas minőségű alkatrészeknek köszönhetően.

Mennyire nehéz a napellenző működtetése?

A kisebb méretű napellenzők mozgatása még kézi erővel sem jelent különösebb kihívást vagy erőfeszítést, ellenben egy 5-6 méteres modellnél már javasolt a motorizálás.

Lehet-e utólag módosítani a napellenző dőlésszögét?

Természetesen, bármelyik napellenző dőlésszögét módosíthatjuk utólag kisebb-nagyobb mértékben. Fontos azonban, hogy ezt a feladatot mindig szakemberre bízzuk, mert a szerkezet, az alapvető beállítások módosítása szükségeltetik hozzá, amihez elengedhetetlen lesz a megfelelő szakmai tapasztalat..

Jobb- vagy baloldalra kerül a napellenző hajtókarja?

Ezt minden esetben az adott helyszín, illetve természetesen a megrendelő dönti el, így a hajtás felszerelése rendszerint egyéni igényekhez igazítva történik.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium napellenzőink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow