Mikor ideális választás egy balkon árnyékoló?

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a napellenzőről. A folyamatosan növekedő napellenző kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A balkon árnyékolók a magyar árnyékolástechnikai piacon még újdonságnak tekinthetők, de sokkal inkább olyan termékeknek, melyek külföldön – főként a mediterrán régiókban – nagyon népszerűek, felénk viszont egyelőre nem túl ismertek. Hangsúlyozandó azonban, hogy „egyelőre”, hiszen elragadó, mondhatni klasszikus megjelenésük, egyszerűségük, tartósságuk és kimagasló hatékonyságuk miatt nagyon könnyű megszeretni ezeket a típusokat, pláne annak fényében, hogy nemcsak önmagukban mutatósak, hanem otthonunk kinézetét is képesek magasabb szintre emelni. Hogy mikor megfelelő választás egy balkon árnyékoló? Erre kerestük a válaszokat az alábbiakban!

Mikor ideális választás egy balkon árnyékoló?

Komplett erkélyek árnyékolásakor

Az erkély árnyékolását nagyon sok helyen még mindig csuklókaros napellenzőkkel oldják meg, ami nem rossz alternatíva ugyan, de gyakran körülményes, szerelése és mozgatása problémákba ütközhet, hovatovább bizonyos napszakokban – pláne nyugati fekvésű lakásoknál – csak csökkentet hatással üzemelhet. Ilyen esetekben alkalmazzák sok helyen a függőleges textil árnyékolókat, melyek valóban hatásos alternatívák, csakhogy teljesen akadályozzák a kilátást, miközben a friss levegő áramlását is negatívan befolyásolják.

Ha valami köztes lehetőséget keresünk, akkor érdemes lehet a balkon árnyékoló mellett dönteni, mely speciálisan döntött kialakításának jóvoltából garantáltan egész nap képes kellemes árnyékot biztosítani az erkélyen, méghozzá akár csoportos telepítéssel, akár egyetlen szerelvény esetén. Ezek a textil alapú megoldások ugyanis akár 5 méteres szélességben is telepíthetők, miközben a szövet mellett, illetve a kialakításból kifolyólag alulról folyamatosan érkezik a friss levegő és a fény is az erkélyre – válasszunk bármilyen színt belőle.

Sőt mi több, ezeknél a termékeknél még a mozgathatóság és a szerelhetőség miatt sem kell aggodalmaskodnunk, hiszen több lehetőségünk is lesz a rendeléskor. Részben fedett erkélyek esetében például elegendő a nyitott típusokat választani, de amennyiben az időjárás káros hatásaitól védenénk őket, akkor a tokozott megoldások lesznek a nyerők. Utóbbiak egyébiránt még motorizálhatók is, tehát a ponyvák mozgatását gombnyomással valósíthatjuk meg, hovatovább néhány kiegészítő szenzorral önműködő automatizálásra egyaránt lehetőségünk nyílik.

Ha nem csak árnyékolni akarunk

Az erkély sok esetben csak a nyári időszakban kap nagy szerepet egy háztartás életében, akkor is nagyon ritkán, mert hiába van megfelelő árnyékoló, ha egyszer az egész lakótelep látja, mit csinálunk odakint. Az árnyékolók esetében sokszor háttérbe szorul, de a magánélet védelme ugyanolyan fontos kritériumként szerepel a legtöbb megrendelő listáján egy ilyen termék kiválasztásakor. A csuklókaros napellenzők ezen a téren ugyebár elbuknak, miközben a függőleges napellenzők ugyan jók, de teljesen akadályozzák a kilátást és kis mértékben gátolják a légáramlást.

Mikor ideális választás egy balkon árnyékoló?

Az alternatíva tehát a balkon árnyékoló lesz! Ennek az oka, hogy bár teljes egészében takarhatja az erkélyt – legalább a kapaszkodóig vagy korlátig –, ugyanakkor a ponyva a kialakításnak köszönhetően megdöntve helyezkedik el. Ennek megfelelően oldalirányból, valamint alulról folyamatosan be tud fújni a hűs nyári szél, miközben lepillanthatunk az utcára, nézelődhetünk egy kicsit, tehát a kilátást csak részlegesen akadályozza. Persze az imént említett széllel azért nem árt vigyázni, mert a szélellenállás terén nem tudnak túl jó eredményeket felmutatni, de ha időben felhúzzuk – vagy szélérzékelővel önműködővé tesszük – őket, akkor nincs félnivalónk.

Ha valami különlegeset szeretnénk

Mint fentebb már említettük, a balkon árnyékolók itthon még nem túl elterjedt megoldások, holott erkélyen és közönséges nyílászárókon egyaránt kitűnő teljesítménnyel alkalmazhatók. Nyilvánvalóan megvan a maguk hátránya, ezáltal a redőnnyel vagy a zsaluziával ellentétben nem kínálnak extra hőszigetelést és tartósságot, ellenben a mediterrán régiókat, a tengerpartokat idéző megoldása igazán különlegessé teszi a tematikusan épített, sőt a modern hangulatú épületeken egyaránt.

Ezt a különleges hatást pedig rengeteg sajátos tulajdonsággal növelhetjük meg! Egyrészt például lehetőségünk van ezeket az árnyékolókat is színezni, hogy otthonunkhoz, vagy a szivárvány árnyalataihoz igazítsuk megjelenésüket – a ponyva tekintetében a határ szinte a csillagos ég –, miközben a méret vagy a működtetés terén egyaránt változatos megoldásokkal találkozhatunk. A manuális mozgatás mellett például motorizálhatjuk és automatizálhatjuk őket, de mi határozhatunk kinyúlásukról, sőt szélességükről is, aminek jóvoltából szinte bármilyen nyílászárón kiválóan mutatnak.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium napellenzőink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow