Ilyen hatásai vannak az időjárásnak egy napellenzőre

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a napellenzőről. A folyamatosan növekedő napellenző kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Hiába készültek a napellenzők kifejezetten kültéri használatra, a megfelelő elővigyázatosság és rendeltetésszerű működtetés mellett is számítanunk kell arra, hogy az időjárás valamilyen mértékben hatást gyakorol rájuk. Ez nem meglepő, hiszen az emberiség egyelőre még képtelen volt olyan anyagot alkotni a történelem folyamán, melyen ne mutatkoztak volna meg az időjárás nyomai, legyen szó akár a napsugárzásról, akár a szélről vagy éppen az esőről.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a leendő napellenző-tulajdonosok is szeretnének tisztában lenni azzal a ténnyel, miszerint ezek a környezeti tényezők mekkora befolyást gyakorolnak a megvásárolt termékre. Nagyon fontos, hogy bár a prémium kategóriás napellenzők tartósságára valóban nem lehet panasz, azért a manapság uralkodó szélsőséges környezeti tényezők az évek alatt ezeket is hajlamosak kikezdeni kisebb-nagyobb mértékben, azonban legfeljebb csak a gyenge minőségű olcsó termékeknél számíthatunk arra, hogy az időjárás az első szezonban maradandó kárt okozzon bennük. Lássuk, milyen környezeti elemek és miféle hatást gyakorolnak ezekre a kültéri ponyvás árnyékolókra!

A napsugárzás fakítja és gyengíti a ponyvát!

Egészen egyértelmű, hogy a napellenzők kapcsán az árnyékolás oroszlánrészét a ponyvák végzik, hiszen ezek fogják fel a napsugarak 99 százalékát, amivel nemcsak kellemes, hanem biztonságos árnyékot is kínálnak az alatta pihenők számára. A folyamat során azonban a napsugarakkal együtt érkező UV-sugarak is a textilről pattannak vissza, ami a szálankénti impregnálás miatt az első néhány szezonban – jó minőségű napellenző esetén – nem látszik majd, azonban a romboló tevékenység sajnálatos módon elkerülhetetlen.

Első ízben ez csak a napellenző színének megfakulásában mutatkozik meg, lévén egyre több árnyalattal módosul az eredeti állapotához mérten – ez a fehérnél és a világosabb színeknél hosszú évekig alig észrevehető –, azonban nagyobb probléma, hogy az anyag minősége is hajlamos megsínyleni az UV-sugárzás munkáját. Kiemelendő, hogy a jobb minőségű napellenzőknél ez valóban hosszú évek eltart, folyamatos terhelés mellett is túlzás nélkül évtizedekben mérhetjük, hogy egy impregnált ponyva annyira elvékonyodjon és elkopjon, hogy magától elrepedjen.

Fontos továbbá, hogy a napellenzőknél a kártékony hatást a legnagyobb mértékben a napsugárzás végzi, és a ponyvákat érinti a leginkább, szerencsére azonban ezek cseréje rutinműveletnek tekinthető, hovatovább olcsóbb is, mintha az egész szerkezetet kellene lecserélnünk.

A szél is nagy ellenség!

Míg a napsugárzás hosszabb távon, a szél nagyon hirtelen tud kárt tenni a napellenzőben, hiszen az óriási ponyvának köszönhetően pontosan úgy viselkedik, mint egy vitorla. Ha belegondolunk abba, hogy egy 10 négyzetméteres vitorla egy kisebb hajót is képes mozgásra bírni, talán nem meglepő, hogy a napellenzők hasonló méretű ponyvái mekkora veszélyt jelenthetnek viharban, hiszen nemcsak a textil szakadhat el – sőt ez a legritkább eset –, hanem a teljes szerkezet meghajolhat, eltörhet, extrém esetben pedig még a homlokzatot is súlyos károk érhetik. Emiatt érdemes használaton kívül mindig feltekercselni a ponyvát, vagy motorizálás mellett automatizálni a szerkezetet, egy szélérzékelővel ugyanis beállítható, hogy erősebb szél érzékelésekor a napellenző magától biztonságba húzódjon.

A kisebb eső nem, a hó viszont nagy kárt okozhat!

Bár a monszuneső a szerkezetre terhelt hirtelen nyomás miatt komoly kárt okozhat a napellenzőben, azonban a kisebb csepergős csapadékhullás már nem, hiszen az impregnálás miatt a ponyva teljes egészében vízhatlan, nem gyűjti magába a vizet, hanem lepergeti azt a felszínéről. Ugyanez viszont a hóról már nem mondható el, vagyis a nagyobb hóréteg komoly károkat tud okozni a kiengedve hagyott vagy úgy felejtett napellenzőben, lévén a nagy súly miatt az egész szerkezetet meghajlíthatja, sőt akár a fali rögzítést is meggyengítheti. Ajánlott ezért eső és hó előtt is biztonságba húzni az árnyékoló ponyváját!

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium napellenzőink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow