A belső helyiségek hőszabályozását is képes megtámogatni egy napellenző

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a napellenzőről. A folyamatosan növekedő napellenző kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A legtöbben azért vásárolnak maguknak napellenzőt, hogy a nagy nyári melegben is kellemes árnyékban élvezhessék odakint a friss levegőt. A termék ennél azonban sokkal többet képes nyújtani, hiszen maximális védelmet kínál például az UV-sugarakkal szemben, megóv minket és a teraszon tárolt dolgokat a kisebb esőtől, de sokan meglepődnek azon, hogy többek között még a belső helyiségek hőszabályozásához is képesek hozzájárulni kisebb-nagyobb mértékben. Hogy miként? Erre adunk válaszokat az alábbiakban!

A belső helyiségek hőszabályozásáról

Amennyiben elképzelni sem tudjuk, hogy egy kültéri vászon árnyékoló miként tudja befolyásolni például egy hálószoba hőmérsékletét, akkor érdemes először is elképzelni, hogy az esetek többségében hová kerülnek felerősítésre a napellenzők? Köztudott, hogy ezeket a termékeket általában teraszokon, erkélyeken és kiülőkön, vagyis olyan külső helyiségeken alkalmazzák, melyek valamilyen szobákhoz, nappalikhoz vagy konyhákhoz csatlakoznak, de közös bennük, hogy nyílászárók, legalább egy ajtó és ablak helyezkedik el alattuk.

Ez pedig kulcsmomentum a hőszabályozás tekintetében, hiszen azt jelenti, hogy a napellenző leárnyékolja a kapcsolódó nyílászárókat, ami nemcsak nyáron, télen is jelentős mértékben befolyásolja a helyiségek belső hőmérsékletét. Hogy miként? Nyáron a napellenző például már odakint felfogja a forró napsugarakat, vagyis ezek nemhogy a szobákig, de még a nyílászárókig sem jutnak el, ami a tökéletes árnyékolás egyik alapjának tekinthető. Ezzel ugyanis a napsugarak nem tudják felmelegíteni a lakásban elhelyezkedő objektumokat vagy a padlót, sőt mi több az ablakokat és az ajtókat sem, ezáltal akár 3-5 Celsius fokkal is hűvösebben tarthatjuk így otthonunk érintett szakaszát. Ez általános nyári melegben, vagy rövidebb hőhullámok idején még ahhoz is elegendő, hogy ne kelljen használnunk a klímát, vagyis rezsiköltségeinket egyaránt csökkenthetjük vele.

Hogy miként tud segíteni a téli hőszigetelésben egy napellenző? Alapesetben a kültéri ponyvás árnyékolókat a nyári időszakban használjuk, az átmeneti vagy a leghidegebb évszakokban ritkán jut nekik szerep, holott a nagy mínuszokban is ki tudja fejteni áldásos hatását. Köztudott például, hogy fedett helyen sokkal enyhébb az idő, mint a szabad ég alatt, és mivel a napellenző képes egy ideiglenes tetőt vonni teraszunk vagy kiülőnk fölé, ezáltal közvetlenül a nyílászáróknál sokkal kellemesebb hőmérséklet vár ránk, mint ellenkező esetben. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az ajtók és az ablakok szigetelése lényegesen hatékonyabban tud működni, kevesebb meleg levegő szökik el a lakásból, ergo magasabb komfortot érhetünk el minimális fűtéssel az adott helyiségekben, ami ráadásul szintén takarékoskodással jár együtt.

A hatékonyság fokozása motorizálással

A fentiekben felvázolt hőszigetelési tulajdonságokat ráadásul a motorizálás segítségével még tovább növelhetjük. A motorizált napellenzőket ugyanis különféle szenzorokkal vértezhetjük fel, melyek lehetnek egyszerű időzítők, de fény- és szélérzékelők egyaránt. Segítségükkel az árnyékoló működését a beállítások függvényében az időjárás változásaihoz, vagy éppen a saját igényeinkhez igazíthatjuk, esetleg figyelembe vehetjük ezen a téren a belső hőszabályozás kérdését is.

A nyári időszakban például lehetőségünk nyílik úgy kalibrálni a napellenzőt, hogy erős napsugárzás idején automatikusan kiengedjen, ezzel árnyékolva a terasz mellett a kapcsolódó nyílászárókat és helyiségeket, de gondolhatunk a biztonságra is, ezáltal erős szélben vagy napsugárzás hiányában automatizálttá tehetjük a ponyva visszahúzódását, ami egy viharban nagyon komoly sérülést eredményezhet az árnyékolónak és a homlokzatnak egyaránt.

Télen a viharoktól kevésbé, de a hótól és a széltől ugyanúgy meg kell óvni a napellenzőket, így az esetek többségében inkább biztonságba húzva tároljuk őket, de beállíthatjuk, hogy nagy mínuszok idején magától kiengedjenek, és ezzel lefedjék a környező kültéri helyiséget, ahol emiatt jó pár fokkal enyhébb idő uralkodik majd.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium napellenzőink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow